Romul ClementRhum Clément. Alcoolul care a stins o răscoală

Până pe la sfârşitul veacului al XIX-lea, Martinica era principală sursă de zahăr de bună calitate a europenilor. Prin 1887, piaţa a fost invadată de zahăr mai ieftin, produs în America de Sud. Astfel, cererea a scăzut, iar fermierii s-au răsculat.

Pentru a-i calma măcar pe cei din orăşelul său, Homère Clément, primarul din La Francois (un district al Martinicăi), a cumpărat plantaţia locală şi s-a apucat să distileze alcool din sucul de trestie de zahăr, inspirat fiind de producătorii francezi de coniac. Astfel, Homère a devenit (şi) părintele lui rhum agricole.

 

Rhum agricole e un tip de rom distilat direct din sucul stors din trestia de zahăr şi e specific insulelor „franţuzeşti” din Caraibe. În insulele „englezeşti”, romul se face din melasă, o substanţă ca mierea rămasă după extragerea prin centrifugare a cristalelor de zahăr din sucul de trestie fiert.

 

Colecţia Clément

Romul alb Clément Première Canne este gândit special pentru cocktailuri de fiţe. Aroma de trestie de zahăr este pregnantă, simţindu-se totuşi şi adieri de vanilie. Gustul dezvăluie tonuri de ciocolată amăruie, care nu pot masca senzaţia de alcool crud, nematurizat.

Măiestria „martinicienilor” începe să se arate în Clément V.S.O.P. Rum, învechit patru ani mai întâi în butoaie de stejar franţuzesc şi apoi în butoaie de bourbon american. Aroma e bogată în tonuri de caramel, mirodenii şi fructe uscate. Gustul mătăsos alintă cu nuanţe de cocos, banane şi crème brulée, dezvăluind un adevărat “sipping rum”.

În onoarea părintelui romului agricol, maeştrii de la Clément adună cele mai bune vintajuri din ultimii 15 ani şi creează Cuvée Homère, un magnific „rom de sorbit” cu arome de alune şi piper negru. Gustul delicat revelează un echilibru perfect între savoarea trestiei de zahăr şi profunzimea stejarului.

Caodopera casei, Clément XO, combină distilate de vârste venerabile, cel mai bătrân văzând lumina alambicului în 1952. Aroma lui se remarcă prin adieri de cânepă (da, din cea pentru canabis), tutun şi miere. Dulceaţa este evidentă şi în gust, alături de tonuri de zahăr brun, vanilie şi mirodenii.

Romul ClementRomul ClementRomul Clement

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics