cum se face romul- melasaCum se face romul

Romul își datorează existența trestiei de zahăr, mai exact melasei făcute din această plantă. Substanța foarte dulce e amestecată cu apă și  lăsată să fermenteze, o zi pentru romurile mai light, câteva săptămâni pentru cele mai corpolente și aromate.

După aceea, amestecul fermentat de apă și melasă e distilat. Producătorii de rom alb (light) folosesc cel mai des coloane de distilare. Romurile mai aromate, mai heavy sunt distilate în alambicuri tradiționale, asemeni coniacului și whisky-ului. Acestă metodă de producție permite mult mai multor substanțe aromate din melasă să ajungă în alcoolul distilat.

 

Melasa, mama romului

Pentru extragerea zahărului, tulpinile de trestie sunt zdrobite bine, sucul rezultat e fiert, iar cristalele de zahăr sunt extrase prin centrifugare.  Produsul secundar al acestei operațiuni e melasa, un lichid gros ca mierea, închis la culoare și foarte dulce.

 

Rom pentru îngeri

După distilare, romul ajunge la învechit în butoaie de stejar sau tancuri de inox. Însă în căldura de la tropice, pierderile prin evaporare numite “partea îngerilor” ajung și la 10% pe an, nu 2% ca în Scoția sau Franța. De aceea, distilatele stau puțin în butoaie, cel mai adesea până în trei ani. Romurile de 25 de ani, cum ar fi cele din Guyana, sunt rarități extrem de apreciate.

În faza de blending, diverse distilate sunt amestecate pentru a se obține un rom de calitate constantă. Pentru a-i intensifica parfumul sau  culoarea, producătorii pot pune în rom caramel, mirodenii și felurite arome de fructe.

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics