Tipuri de tequila

Licoarea pentru aficionados poartă numele de tequila 100% agave azul. Ea este făcută doar din această plantă, fără niciun fel de aditivi, și nu poate fi îmbuteliată decât în Mexic. Puritatea ei este întotdeauna garantată de un inspector guvernamental.

Pentru cei de rând există tequila mixto. Legea spune că mustul fermentat din care e distilată trebuie să conțină minimum 51% zahăr de agave, pe lângă zahăr din surse mai ieftine (de obicei trestie de zahăr).

În plus, producătorii au voie să pună în tequila mixto caramel, extract de stejar, glicerină sau sirop de zahăr. De aceea, aroma ei e mult mai searbădă, făcând-o potrivită mai ales pentru cocktail-uri.

Ambele tipuri de tequila pot fi învechite în butoaie de stejar. În funcție de vârstă, o tequila poate purta unul dintre cele cinci “ranguri” oficiale.

Comoara familiei

Neoficial, există și mult-căutatele tequila reserva de la casa ori reserva de la familia. Aceste distilate super-premium sunt ediții limitate, provenite adesea dintr-un singur butoi uitat prin pivnița distileriei.

Cel mai des întâlnită e tequila blanco (albă) sau plata (argintie). Tinerica nu are niciodată mai mult de 60 de zile și e îmbuteliată fie imediat după distilare, fie după ce stă o lună în tancuri de inox sau în butoaie, să-și mai piardă din asprime.

Tequila joven, joven abocado (tânără și rafinată) oro (aurie) sau suave e o tequila blanco în care s-au pus coloranți și arome care să-i îmblânzească asprimea.

Între două și 12 luni petrece în butoaie de stejar o tequila reposado (“odihnită”, învechită).

Și mai în vârstă e tequila añejo (matură, extra-învechită). Ea stă cel puțin un an în butoaie sigilate de guvern, dar poate petrece acolo și mult mai mult timp.

Cea mai veche tequila e extra añejo (bătrână, ultra-învechită). Ea se maturizează măcar trei ani în butoaie mici de stejar. Probabil încă e acolo, acest tip de tequila fiind reglementat legal de-abia în 2006.

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics