Vodka ZubrowkaVodka Żubrówka. Scor BN:8/10

Polonezii sunt mari maeștrii în vodkă, pe care o fac din secară sau porumb, răzvrătindu-se contra grâului preferat de ruși sau nordici. De asemenea, ei se pricep și la aromarea tăriei cu diverse plante bine mirositoare. O astfel de vodkă specială este și Żubrówka, vodka zimbrului.

Parfumul aparte și-l ia de la iarba Sfintei Mării, o plantă folosită în unele culturi pentru proprietățile ei relaxante (nu-i chiar “iarbă”, altfel ar fi tot timpul high zimbrii ce-i adoră gustul). Żubrówka are o culoare gălbuie cu tentă verzuie; imediat îți sare în ochi firul de iarbă pus în fiecare sticlă.

Noi am băut-o la temperatura camerei, pentru a-i simți mai bine aromele. Żubrówka are o corpolență impresionantă, aproape ca a unui ulei subțire. Dacă rotești paharul, picăturile se preling foarte încet pe pereții acestuia. Aroma explodează cu note pregnante de fân proaspăt cosit, combinat cu aluzii de lămâie, scorțișoară, cuișoare și izmă sălbatică.

De la prima sorbitură, ne-a impresionat textura extrem de mătăsoasă a vodcii Żubrówka, aproape ca o cremă de whisky bună. Gustul este dominat de o dulceață de miere aromată cu tonuri delicat mentolate de ierburi sălbatice și citrice – aceasta este savoarea tipică pentru iarba Sfintei Mării. Finișul (persistența aromei în gură) este foarte lung, grație extracturilor aromatice care parfumează vodka Żubrówka.

Ca orice vodkă premium, Żubrówka nu are “mușcătura” unei tării de 40 de grade. Dimpotrivă, alcoolul de secară este de o gingășie impresionantă, “alunecând” foarte ușor (asta și fiindcă Żubrówka este destul de dulce). Băuturi-nobile.ro se declară un admirator al acestei licori poloneze. Puriștii s-ar putea să strâmbe din nas în fața unei vodci aromate, dar după părerea noastră, Żubrówka e atât pe placul lui, cât și al ei. Fie că o bei seacă, fie combinată cu suc de mere (ca polonezii), vodka Żubrówka este o experiență memorabilă.

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics