Whiskey BushmillsBushmill’s 10 Years Old Single Malt. Scor BN: 8,5

După o primă înghițitură din acest single malt irlandez, o întrebare mi-a explodat violent pe buze: De ce?

De ce nu există o lege europeană care să oblige orice ființă umană trecută de 18 ani să guste, măcar o dată pe lună,  un strop din acest whisky încântător?

De ce orice barman din afara tărișoarei lepriconilor se uită lung la tine când comanzi un Bushmill’s? De ce nu mi-am luat vreo zece sticle atunci când am avut ocazia?

 

Nu voi reuși niciodată să înțeleg cum un single malt distilat de trei ori poate să fie atât de complex, cu un buchet atât de bogat. Teoria spune că orice distilare peste cea de-a doua văduvește alcoolul de mai toate aromele datorate (în cazul nostru) malțului de orz. Secretul whiskey-ului Bushmills stă, se pare, în învechirea atentă în butoaie care au legănat ani de-a rândul sherry Oloroso.

Odată turnat în pahar, whiskey-ul Bushmill’s 10 Years Old își dezvăluie culoarea arămie deschisă, ca ceaiul de mușețel – iar nuanța ar fi și mai suavă, dacă irlandezii nu și-ar fi colorat single malt-ul cu  ceva caramel. Ăsta ar fi singurul defect pe care-l găsesc acestui whiskey – faptul că a cedat în fața pseudo-cunoscătorilor care judecă vechimea unui distilat exclusiv după culoare.

Aroma se simte cel mai bine fără apă – semn al unui buchet foarte bine echilibrat. Dominantă este vanilia, trasă din abundență din lemnul de stejar al butoaielor de sherry Oloroso. De la a doua adulmecare însă, devin evidente note de cereale proaspete dar și migdale, fructe uscate (stafide?) și mirodenii (în mod sigur nucșoară).

Textura whiskey-ului irlandez este cremoasă, iar gustul e stăpânit de savoarea malțului. Pe lângă aceasta, am regăsit și adieri de vanilie, migdale, plus o nuanță dulceagă, de caramel (sper să nu fie de la colorantul folosit).

Finișul e mediu ca lungime, destul de uscat, cu tonuri evidente, dulci-amărui, de sherry, stejar și ierburi.

Whiskey-ul Busmills 10 Years Old Single Malt este cu siguranță o licoare pe care oricine trebuie să o încerce. Nu degeaba Jim Murray, autorul celebrei Whisky Bible, îi dă mereu nota 9 din 10. Valoarea sa este indiscutabilă, iar prețul de 130 de lei pe sticlă nu ridică mari probleme de lichidități. Dacă te hotărăști să ți-l iei de la un magazin online din România, nu crede sub nicio formă aberația scrisă acolo, cum că Bushmills ar fi învechit în butoaie de cireș. Whiskey-ul se învechește NUMAI în butoaie de stejar, cireșul apărând probabil dintr-o eroare de traducere (cherry în loc de sherry).

Alte licori pe care le-am baut

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics