Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey

M-am luptat cu Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey. Scor BN: 9,89

Singurul whiskey pe care nu am putut să-l beau...

FĂRĂ APĂ!!!

Şi asta pentru că la tăria de 57,9%, incredibilul whiskey irlandez, nediluat, rodea prin fiziologia mea precum sabia de Jedi printr-un camembert inocent.

Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey este o o raritate din nenumărate motive. Mai întâi e un Cask Strength, adică e vândut exact la tăria de distilare, minus partea îngerilor - procentele de alcool evaporate prin porii butoaielor în timpul învechirii.

Mai apoi e un Single Malt. De acord, asta e o ciudăţenie mai mult cu numele… Irlandezii preferă să numească pure pot still whiskey-urile cupajate din distilate produse la o singură distilerie. Titlul de Single Malt este o concesie făcută fie scoţienilor, fie oamenilor de la marketing, care îşi vor fi dorit un nume mai cu lustru internaţional.

Dar extrem de deosebit şi… non-irlandez este faptul că malţul folosit pentru Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey este uscat, foarte scoţieneşte, cu turbă. De fapt, Connemara e singurul brand de whiskey irlandez care foloseşte turba în procesul de distilare.

Dar destul cu teoria, să trecem la practică. În pahar, Connemara Cask Strength dezvăluie o culoare gălbuie foarte deschisă, ca o rază de răsărit strecurată în iatacul unei roşcate domniţe irlandeze. Asta înseamnă că whiskey-ul e relativ tânăr şi nu a fost stricat de coloranţi precum caramelul. Pe sticlă nu e trecută nicio vârstă, dar, după un calcul simplu, o estimez a fi între 10 şi 12 ani.

La prima mirosire, Connemara îşi ascunde iniţial adierile de turbă în spatele unui buchet destul de irlandez, de flori, miere şi portocale. O adulmecare mai atentă scoate la iveală şi malţul plin de caracter, aromat din belşug de cărbunele irlandez.

Turba revine însă turbată chiar de la prima inghiţitură, asta dacă supravieţuieşti tăriei de 57,9%. Însă fumul e balansat de o dulceaţă minunată de miere de tei, în cea mai clasică tradiţie a lepriconilor. Gustul este uimitor de complex, la fiecare gură descoperind un nou element. E acolo malţ, cremă de vanilie, coajă de portocale, piper negru.

O picătură (sau chiar două-trei, dată fiind tăria excepţională) îmblânzeşte sălbaticul Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey. Aromele se deschid, apar adieri florale mai complexe (garoafe?), iar gustul devine mai fin, mai cremos şi o idee mai puţin dulce.

Finişul este lung şi împărăţit absolutist de turbă. Odată topit fumul, rămâi cu o dulceaţă plăcută şi seducătoare, care te face să mai torni un deget, şi încă unul, până când podeaua începe să ţi se pară mult mai comodă decât scaunul.

Ce mai, Connemara Cask Strength Peated Single Malt Irish Whiskey este excepţional, oferind o valoare incredibilă pentru cei 40 de euro pe care ţi-I pretinde. La limită, şi mi-e greu să scriu asta – e mai bun decât Laphroaig. I-am dat mai puţin pentru că nu ştiu să se găsească în România.

Dacă reuşeşti totuşi să pui mâna pe o sticlă – sau pe orice altă expresie Connemara - ia-o cât ai clipi. Sigur nu vei sparge banca, iar dacă ai la îndemână şi o sticlă de apă plată (sau măcar un extinctor), experienţa va fi memorabilă.

Alte licori pe care le-am baut

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics