Whisky Laphroaig Quarter CaskAm degustat Laphroaig 10 Years Old. Scor BN: 9,9

Cel mai bun single malt pe care l-am savurat vreodată

Asta cel puţin până pun... paharul pe un Laphroaig mai vechi sau pe un Ardbeg Supernova.

În copilărie şi pre-adolescenţă scriam poezii fără rimă, suprarealiste şi în vers liber. De dragoste şi dor, din astea... Acum îmi dau seama că am greşit fundamental subiectul. Tot lirismul meu ar fi trebuit dedicat acestui whisky scoţian single malt de mare clasă. Dar, hei, timpul nu e pierdut, doar se mai găseşte pe ici, pe colo Laphroaig 10 Years Old.

Single malt-ul Laphroaig 10 Years Old este fără îndoială cel mai bun whisky de care am avut parte de când m-am apucat serios de rafinamente scoţiene. Este impresionant prin caracter şi modestie, prin down-to-earthiness (scuză-mi romgleza, dar ăsta e cuvântul adecvat – cum ar suna pământitudine?). Eticheta extrem de simplă, poate cea mai banală din lumea single malt-urilor, este o dovadă grăitoare. Şi de ce ar avea Laphroaig nevoie de un design fiţos, când au un master distiller dumnezeiesc?

Culoarea uşurică, precum pălăria de paie bine bătută de soare a unui proaspăt pensionar ieşit la pescuit, este normală pentru o licoare destul de tânără, după intransigentele standarde scoţiene. Dar asta chiar mă bucură, fiindcă înseamnă că Laphroaig nu aderă la practica mizerabilă a multor branduri celebre de a-şi colora whisky-urile cu odiosul caramel – dacă nu mă credeţi, cumpăraţi o sticlă de single malt din Germania (acolo oricine e obligat să declare aditivii folosiţi) şi veţi vedea pe multe etichete înfricoşătorul cuvânt Farbstoff – adică naşpa, colorant.

Buchetul însă... Multe ode s-au scris despre el. Phenolic, seaweedy, with a hint of estery, melony, sweetness, spune Michael Jackson (un megastar al experţilor în whisky). Iar Jim Murray, Dumnezeul care scrie Whisky Bible, consideră: A thick coating of peat isn't enough to cover a soft, oaky background. Iodine appears alongside a pear-fruity sweetness. Delicate for a whisky so big.

Eu, mai amator, am simţit din plin parfumul de turbă, balansat de o dulceaţă subtilă de malţ şi de adieri fructate, de pere şi miere. „Nasul” lui Laphroaig 10 Years Old este complex, plin de personalitate, marin, ca o baie în apele Atlanticului, cu note de iod, sare marină şi alge răsfirate de valuri.

Gustul oferă tot ce promite buchetul, dar şi mult în plus. Simţi pregnant fumul de turbă, adierea sărată şi uleioasă a mării (consistentă mătăsoasă e iarăşi uimitoare la un single malt tânăr, ca Laphroaig 10 Years Old)... Dar plăcerea nebănuită vine din dulceaţa de miere dată de malţul fin şi de geniul scoţianului care face dragoste cu alambicul. Se simt acolo vanilia şi caisele uscate, însă ele se lasă generos armonizate de o împunsătură de piper.

Dincolo de corul de arome, impresionantă e lipsa oricărei arsuri alcoolice. Nu tu urmă de damf de tărie la whisky-ul Laphroaig 10 Years Old, iar asta e o performanţă de excepţie la un single malt învechit doar un deceniu.

Finişul e lung, cum era de aşteptat. Medicinal, plin de turbă, uleios... Aromele din Islay stăruie îndelung după ce ai golit dram-ul de Laphroaig 10 Years old single malt.

Dacă îţi spun şi că o sticlă de Laphroaig 10 Years Old nu te lasă fără mai mult de 150 de lei, o să mă implori să îţi spun de unde îl poţi cumpăra. Şi chiar dacă nu foloseşti rubrica de contact, măcar o să ştii pentru tot restul vieţii că whisky-ul single malt Laphroaig 10 Years Old e cea mai bună afacere pe care o poţi face odată ce ai depăşit nivelul de J&B cu cola sau Johnny Walker Red cu gheaţă.  Totuşi, un scurt caveat. Laphroaig 10 Years Old nu e pentru cei cu inima slabă, ci e un single malt din Islay distilat pentru cine ştie cum arată un whisky adevărat şi care nu se sperie de o furtună turbată de turbă.

Whisky Talisker 10 years old. Turbat şi nu prea. Scor BN 8,5

Bushmill’s 10 Years Old Single Malt. Scor BN: 8,5

Alte licori pe care le-am baut

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics