Talisker 10 years oldWhisky Talisker 10 years old. Turbat şi nu prea. Scor BN 8,5

Dacă cineva m-ar închide într-un depozit burduşit cu toate whisky-urile scoţiene, printre primele care s-ar duce ar fi cele foarte peated, cu aromă puternică de turbă. Iar Talisker ar intra cu siguranţă între primele zece clondire destupate, adevărat, după Ardbeg şi Lagavulin, dar tot suficient de aproape de un ficat încă netăbăcit.

Expresia de 10 ani scoasă de singura distilerie de pe insula Skye are un caracter dual. Pe de-o parte, turba e la putere, chiar dacă nu e monarh absolut, însă apar şi note florale însemnate, mai de aşteptat de la un whisky de Highlands.

Primul lucru care te surprinde la Talisker 10 years old este tăria de 45,8%. Ce nu înţeleg eu e de ce, dacă tot s-au zgârcit scoţienii la apă, s-au chinuit în schimb să-l filtreze la rece!? Aşa, i-au luat juniorului Talisker mult din caracterul marin, aspru şi l-au făcut mai pe gustul maselor – deh, marfă Diageo, băieţii trebuie să vândă, nu să extazieze câţiva freaks ai turbei.

Culoarea e de caramel diluat, foarte deschisă, tipică pentru un whisky tânăr. Asta e bine, măcar nu s-au dedulcit insularii la coloranţi, regăsiţi în alte mărci mult mai distinse (oare???).

Odată turnat în pahar, Talisker trebuie lăsat câteva secunde să respire, pentru ca aburii alcoolici care se evaporă inerent să nu strice bucuria nasului. Abia după aceea poţi savura în voie aromele de turbă, sare şi alge, normale pentru un whisky distilat în bătaia valurilor. Turboşenia însă, cum am mai spus, nu e foarte turbată. La fel şi celelalte caracteristici marine. Ba mai mult, ele sunt frumos echilibrate de adieri de fructe (pere, lămâie şi portocale), un pic de scorţişoară şi o aluzie discretă de vanilie – Highlands, v-am zis eu.

Gustul e parcă şi mai puţin dominat de turbă. Nota există, dar e bine înfăşurată de o explozie de piper (specialitatea casei Talisker). Mai mult, se simt senzaţii de caramel (uşor sărat, dacă vă puteţi închipui) şi ceva fructe de toamnă (pere uscate mai ales). Corpolenţa whisky-ului Talisker e surprinzător de cremoasă-uleioasă pentru o licoare relativ tânără, iar finişul e mult mai aspru şi mai lung decât te-ai fi aşteptat. Însă foarte pe gustul meu, care am savurat îndelung notele de piper alb şi turbă pe care mi le-a lăsat amintire whisky-ul Talisker 10 years old. 

Şi acum un caveat – deşi la cartea degustătorilor de whisky scrie să pui o linguriţă de apă în pahar (sfat care ar părea cu atât mai pertinent în cazul tăriei excepţionale a lui Talisker), eu îţi recomand să nu o faci. Apa va pleoşti de tot delicatul caracter marin, de turbă a licorii şi te va lăsa cu un epigon al whisky-urilor de Highlands. Nu am întâlnit niciodată un whisky pe care apa să-l strice în asemenea măsură.

Concluzia: Dat fiind şi preţul (în jur de 180 de lei), Talisker este o afacere. În plus, el poate fi un bun curs pregătitor atunci când ai de gând să explorezi mai serios abisurile de turbă din care te pândesc Ardbeg, Lagavulin sau Laphroaig.

 

Alte licori pe care le-am baut

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics