Whiskey-ul irlandez

whiskey irlandezIstoria își amintește de whiskey-ul irlandez încă din 1608, când regele James I i-a dat voie lui Sir Thomas Phillips să producă “uisce beatha”, apa vieții.

De atunci, nenumărate distilerii au făcut din whiskey parte a sângelui irlandez. Astăzi însă, din cauza anilor grei prin care a trecut țara, în Irlanda mai există azi doar patru distilerii.

 

 

Whiskey-ul irlandez se scrie cu un “e” în plus din pricina domnului scoțian Coffey. Acesta a inventat alambicul cu distilare continuă, iar piața a fost inundată de alcool de proastă calitate produs rapid și ieftin în Scoția. Irlandezii au continuat să producă un whiskey superior și, pentru a se deosebi, au schimbat grafia numelui.

Două lucruri sunt tipice pentru whiskey-ul irlandez: tripla distilare și nefolosirea turbei în procesul de maltificare. De aceea, licoarea de are o aromă mai delicată decât Scotch-ul.

În mod tradițional, whiskey-ul irlandez se distilează în alambicuri simple, dar mai nou se folosesc și coloane de distilare pentru whiskey-urile de cereale folosite în cupaje.

Specific Irlandei este tipul de whiskey-ul numit pure pot still. Acesta este produs dintr-o combinație de orz malțificat și orz nemalțificat distilată într-un alambic simplu. Acest proces dă whiskey-ului irlandez pure pot still o aromă unică de mirodenii.

Deși există câteva whiskey-uri irlandeze single malt și unul singur single grain (Greenore), majoritatea sunt blended, un cupaj din cele mai bune distilate de la mai mulți producători.

 

 

 

©2017 Bauturi Nobile.ro | Contact |Resurse |Legal |

 

Real Time Web Analytics